Yatak yarası (bası yarası) yatağa bağımlı hastaların uzun süre yatması sonucu, topuk, dirsek, kuyruk sokumu, kalça gibi bölgelerinde kan dolaşımının bozulması sonucu yeterince beslenemeyen dokuların ölmeye başlamasıyla oluşan yaralardır.
Tıptaki ismi dekübitür veya dekübitüs ülseridir.
Yatak yaraları hastalar için çok acılı, hasta yakınları ve hastane personeli için çok zahmetli bir süreçtir. Günlük bakım ihitiyaçları çok fazladır.
Tempur-Med yataklarında bulunan özel Tempur malzemesi, yüksek basınç olan bölgelerde, ısı ve ağırlıkla yumuşamakta ve sünger malzemesi yatak olarak hareket edebilmektedir. Bu işlem hastanın yapmasından sonra ki 7~12 dakikalar arasında gerçekleşir ve vücudun tüm noktalarında basınç azalmasına yol açar. Örnek olarak kuyruk sokumu altındaki Tempur malzemesi sıvılaşarak daha az basınç olan bölgele doğru kayar. Dolayısıyla, kuyruk sokumu altındaki malzeme azalarak bası büyük oranda azalır.
Basıncın başka hiçbir yatakta olmadığı kadar azaltılması sonucu dokular beslenmeye daha uzun süre devam eder. Hastayı döndürme ihtiyacı azalır.
Basının azalması mevcut yaraların daha fazla kanlanarak beslenmesini sağlayarak tedaviye yardımcı olmaktadır.
Tempur-Med yatakları tedaviye yardımcı olması ve bası arasının oluşmasını önlemenin yanında, hasta ve yakınlarının hayatlarını kolaylaştırır. Herhangi bir bakım, eğitim gerektirmediği gibi, hareketli parçası olmadığı için hastalar daha derin uyuyabilir ve vücutları dinlenir.
Tempur-Med antidekübit yataklarının etkinliği pek çok uluslararası klinik araştırmalarla da kanıtlanmıştır. Orta ve büyük çaplı bu klinik araştırmalar hakkında detaylı bilgiye “Dokümanlar” menüsünden erişebilirsiniz.